Дистанционно обучение - забавление 


 Макар че сме у дома , ние продължаваме да пишем , смятаме , творим , изработваме ..., а най - хубавото е , че с насоките на нашите учители , всичко правим с нашите родители !

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 "Да сме бели и червени , весели , засмени ..."

 

Много усмивки и добро настроение внася творческата работилница за мартеници .

Учениците от II клас и IV клас от ОУ " Христо Ботев "- кв.Ветрен , вплитат бели и червени конци и събират в нишка обичта си .

Заедно със своите помощници - г-жа Желева и г-жа Пенчева , изрботват чудни мартенички за здраве и късмет , с които украсяват дърво пред НЧ " Обнова 1923" - кв. Ветрен .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

В навечерието на най- обичания от децата пролетен празник - Баба Марта, г-жа Желева и г-жа Пенчева от ОУ "Христо Ботев" -кв.Ветрен, организираха "Работилничка за мартеници". Домакини на работилницата са децата от ПГ на ДГ "Калина Малина" - кв. Ветрен с г-жа Караалиева и г-жа Димитрова. С помощта на учителите малките ръчички сръчно преплитаха бяла и червена прежда, а творческия процес бе озарен с много усмивки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

На 20.02.2020г. се проведе мониторинг на самоподготовка по Български език в I клас на тема: Малка ръкописна буква "ц".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

На 07.02.2020г. екипът на проект "Първокласно начало" наблюдава урок по БЕЛ в I клас с преподавател г-жа Михалева.

Учениците показаха много добри знания, креативност и умения за работа в екип.

Проектът, финансиран от община Бургас, даде възможност за създаване на съвременна учебна среда и прилагане на динамичен модел за ефективно образование.

Първокласниците умело работят на интерактивната дъска, използват електронните учебници и образователни платформи. С желание малките ученици изпълняват на таблетите разнообразни и интересни урочни задачи .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


     

   Прегръдката е символ на топлота и приятелство, дарява доверие, обич и взаимност.

 

По повод 21 януари- Международния ден на прегръдката, ученици от ОУ "Христо Ботев" -кв.Ветрен се включиха в инициативата "Прегърни ме", създадена по идея на ресурсен учител Светла Калева. Ученици от различни класове показаха по различен начин уважението и обичта си към своите съученици и учители.

Г-жа Светла Калева представи на II клас презентация на тема: "Прегръдката е полезна и безплатна". Прегръдката е най-добрият начин да покажем на някого колко е важен за нас, колко го обичаме и колко голяма нужда имаме от него.

Предайте нататък!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Дискриминация и толерантност

 

 На  17.01.2020 г - в часовете в ЦОУД  на учениците от I до IV клас гостува г-жа Ирина Иванова  от " Комисия за защита от дискриминация " .

Научаваме кое е " тормоз" , какво е " дискриминация " и защо е добре да не ги подминаваме , като нещо нормално в ежеднивието , а да се опитваме да се предотвратят .

Разбираме защо трябва да уважаваме другия , различния според нас , как да постъпим , ако смятаме , че някой е тормозен или дискриминиран .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Коледен базар " Заедно за Коледа "

 

 

 

 

 

Днес – 18.12.2019 г ., училищното настоятелство на ОУ „ Христо  Ботев „- кв.Ветрен  организира „ Коледен базар „ .

  Много от родителите и учениците подкрепят инициативата и се включват в каузата на настоятелството .

  Условието за участие , което всички спазват е сувенирите , храната и коледната украса , да са изработени и сготвени с участието на децата и родителите им .

 Креативността на децата и родителите събужда  усмивки и възхищение у гостите на базара .

Учениците от начален етап се включват  с особена радост в подготовката , подредбата и протичането на инициативата и усмивките греят на лицата им .

 Училищното настоятелство изразява своята благодарност към всички , които подкрепят инициативата .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Днес 16.12.19г. учениците от  II клас получават грамоти за участие в конкурс на тема: "Еколози на бъдещето" организиран от Сдружение с нестопанска цел "Обществена инициатива" - гр.Бургас.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


    Национална седмица на четенето

 

    В периода 09.12 - 13.12.2019 г. ОУ "Христо Ботев" -кв. Ветрен се включи  в Националната седмица на четенето, като част от Националната стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността. Повишаването на грамотността е един от значимите фактори за развитие на всяко общество.

Активното участие на всички ученици от начален етап показа, че технологиите никога няма да изместят книгата в нейното материално измерение. А учителите им показаха , че литературата не е затворена само между кориците на учебниците, че има и своята различна, модерна страна и посредством различни игри, в които обвързаха по интригуващ начин литературата, ги провокираха да покажат своя потенциал. Доказаха им, че всеки може да влезе в ролята на редактор и да бъде част от творческия процес. А най-важното послание, което отправиха към тях беше „Чети, пиши, а накрая прочети ми“. Защото младото поколение е креативно и талантливо. Всеки клас се включи по  различен начин в това вълнуващо преживяване.

 

 

Първи клас с г-жа Михалева, илюстрираха любими герой от приказка. С желание се включиха в инициативата " Сподели книга, сподели знание" и обещаха.че ще прочетат подарените им книжки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Втори клас с г-жа Цветкова споделиха любими книжки и илюстрации по тях, Маратон на четенето.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Трети клас с г-жа Манджукова представи Български народни приказки с четене по роли ,с разбиране  и разсъждения върху поуките, скрити в тях. Учениците осъзнават и приемат идеята, изразена в мисълта на Чарлз  Елиът: "Книгите са най-тихите и най-верните приятели, те са най-откритите и най-мъдрите съветници и в същото време най-търпеливите учители".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Четвърти клас с г-жа Пенчева се влючиха с проекти, постери и презентации на тема "Моята любима книга".

В нашето забързано ежедневие понякога забравяме дачетем книги,но всички споделяме,че четенето обогатява нашите знания, повишава грамотността и културата ни.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Ден на толерантността 

 

  В седмицата на добротата и Международния ден на толерантността - 16.11.2019 , ние учениците от 4 клас в ОУ " Христо Ботев "- кв.Ветрен заедно с доброволци от фондация " Астика " , които са в България по програма " Еразъм " , провеждаме открита практика  на тема " Толерантни ли сме към себе си и другите ?" .

Споделяме личните си наблюдения и размисли , даваме примери от своето ежедневие и стигаме до извода :

"  Толерантността е хармония в многообразието " .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Коледна работилничка в ДГ " Калина Малина "

Днес - 20.11.2019 г. , във връзка с приемствеността между ОУ " Христо Ботев " - кв.Ветрен и ДГ " Калина Малина " , бъдещите първолаци заедно с г- жа М.Желева и г-жа Д.Пенчева се забавляват и изработват коледна украса .

Много весел смях и закачки огласят детската градина , а сръчните ръце на децата създават разноцветни и разнообразни играчки за украса през празничните дни .

Различните техники и способи за изработване на играчки , се харесват на децата и си обещахме , когато престъпят прага на ОУ " Христо Ботев " , да им разкрием още много тайни .  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


    Ден на толерантността

Днес -20.11.2019 г. , учениците от III клас с класен ръководител г- жа Св.Манджукова и възпитател г- жа П.Колева говорят за доброта , благодарност , приятелство , традиции ...

В класа учат деца с корени в Русия , Армения , Иран , България . Това многообразие обогатява мирогледа и кара децата да са любознателни и да приемат " различния " , защото всички сме равни .

Научаваме интересни подробности за живота на кюрдите , арменците и руснаците , за които България е втора родина  , а  ОУ " Христо Ботев "- кв.Ветрен е мечтаното спокойно и гостоприемно училище , в което  няма значение къде си роден ...

Толерантност означава уважение, приемане и разбиране на богатото многообразие от култури в нашия свят, на нашите форми на самоизява и способите за проява на човешката индивидуалност.

Нея я подпомагат знанията, откритостта, общуването и свободата на мисълта, съвестта и убежденията.

Толерантност – това е хармония в многообразието.

Толерантност – това е добродетел, която прави възможно достигането на мира и способства за замяната на културата на войната с културата на мира.

Родителите на Дариан Абди, Асиа Челикли и Иван Шапошников бяха поканени да разкажат за своите родни места.

Дариан Абди разказа за родината на своя баща, който е кюрд.

Учениците с голям интерес проследиха презентацията на семейство Шапошникови за тяхната родина - Русия, а родителите на Асиа Челикли разказаха за Армения.

Миглена Маринова и Даная Чолакова поздравиха всички присъстващи с български народни танци.

Срещата приключи с кулинарна дегустация на традиционни храни от България, Армения,  Русия и Иран.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  13 ноември - световен ден на добротата

 

  На този ден през 1998г. в Токио се открива първата конференция на Световното движение на добротата, с участието на Австралия, Великобритания, Канада, САЩ, Сингапур, Тайланд и Япония. На конференцията се приема " Декларация на добротата". Целта е да се забрави самолюбието, да се помисли за другите около нас, да се забравят расовите, половите и религиозните различия.

Денят се отбелязва от хора от цял свят, които показват, че може да се замисляме повече за себе си и да направим света по-добро място заради самата доброта.

  В ОУ "Христо Ботев" гр.Бургас, кв.Ветрен този ден се отбеляза с учениците от VI клас, съвместно с с ресурсния учител Светла Калева. Шестокласниците изработиха сърца с послание " За да повярваш в доброто , трябва да започнеш да го правиш".  Подариха ги на учениците от  I до  IV клас и си пожелаха: "Да бъдем заедно, но по-добри и да направим нещо малко, но за някои друг".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

На 18.10.19г учениците от начален курс посетиха постановката "Таласъмът Тропалан" на група "Талантино" в НЧ "Обнова1923" - кв.Ветрен.

В главните роли се изявиха учениците: Ванеса Атанасова, Жанета Генчева, Слави Георгиев, Ренета Тасева, Даная Чолакова и Иван Делев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          Поздрави от Египет!

На 30.09.19г. учениците от III и  IVклас посетиха изложба на тема : "Тутанкамон - една недовършена любовна история", в сградата на Държавна опера - гр.Бургас.

Учениците с интерес изслушаха беседата и разгледаха представените експонати, които пресъздават единственото открито непокътнато царско погребение от Древен Египет.

Подходящото осветление и музика създадоха у учениците усещането ,че се разхождат в света на древните египтяни - едно общество, което е изповядвало специално отношение към смъртта и живота в отвъдното.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


На 26.09.2019г. в ОУ "Христо Ботев" се проведе презентация по повод Европейския ден без загинали на пътя EDWARD, под мотото "Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!".

 В дейността участваха учениците от  I  до  IV клас и Учители ГЦОУД. Целта на презентацията е да насърчи културата за безопасно движение по пътищата.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ДЪРЖАВНА ОПЕРА БУРГАС  ГОСТУВА НА ЧИТАЛИЩЕ ВЕТРЕН!

На 08.11.2017г. учениците от ОУ"Христо Ботев" имаха удоволствието да посетят "Патиланци"- мюзикъл за деца от Александър Йосифов.


 

Учениците от ОУ"Христо Ботев"отбелязаха "Националната седмица на четенето" 

Първи клас с г-жа Манджукова и г-жа Стоянова изработиха табло на приказките, а гостите им - учениците от пети клас, четат и преразказват приказката за "Червената шапчица".

Втори клас с г-жа Петрова и г-жа Пенчева участаваха с:                                                                                                                                                      - Класен идеен проект "Мое за твое"- размяна на книжки между децата.                                                                                                                  - Конкурс"Най-много прочетени книжки" - победител Марин Станков                                                                                                                        - Изработване на табло- "Аз чета, защото......"                                                                                                                                                                         - Представяне на читателски дневник.

                                                                                                                                                                 

  Трети клас  с г-жа Михалева направиха презентация на читателски дневници. Четене и разказване на "Моята любима приказка"

   Четвърти клас с г-жа Цвяткова и г-жа Желева, отбелязаха седмицата на четенето с класова изява -четене на книжки: "История на България"- детско издание; "Детска енциклопедия"- сезони; Стихотворения и разкази на Иван Вазов; "Интересни експеримени"                                

 


                                                 

  През изминалата учебна година, ученици  от ОУ"Христо Ботев" участваха в конкурс  под наслов "НА МИРА    В СВЕТА", организиран от УС на СВВБ- Бургас,  и спечелиха  награда пътуване до исторически значим обект.   УС на СВВБ- Бургас съвместно с ръководствата на СОСЗР в лицето на ген.Джелебов и Военно окръжие Бургас с началник пполк.Мешлинков реши този обект да бъде Музея на бойната слава в град Ямбол.

 На 19.10.2017г.  учениците от трети и четвърти клас придружени от учители, родители, ген. Джелебов, пполк.Мешлинков,  и ветеранът Иван Дравски- бивш директор на ОУ"Христо Ботев", посетиха Музея на бойната слава в гр.Ямбол. 

                             


                      

 

 

 

Календар

 

Контакти